تبلیغ به صرف چای و شیرینی!
قدرت رسانه (13) نوشته: رضا عباسی اقدم
»» به نقل از صبح صبا
تبلیغ به صرف چای و شیرینی!
شمع به کبریت گفت:" از من دور شو. تو قاتل من هستی. از تو می ترسم." کبریت گفت:"از من نترس. از ریسمانی بترس که در درون توست. آنچه باعث سوختن و مردن تو می شود من نیستم، ریسمانی است که در درون خود نگاه داشته ای!" آری آنچه باعث نابودی و شکست ما می گردد عوامل بیرونی و دیگران نیستند، خود ما و افکار درون ماست.
امسال زمستان گرمی داریم، زمستانی که کاری با هوا و سرما ندارد. زمستان امسال با حال و هوای انتخابات از همان پاییز (یا شاید هم زودتر) گرم شده است. خدایا این انتخابات را از ما نگیر!! این انتخابات و البته تبلیغات پیرامونی آن، نعمتی است ارزنده برای جامعه ما (و البته برای چینی ها!!از بابتهدایای تبلیغاتی و بنر و سایر محصولات مصرفی ساخت چین). از حدود پنج ماه قبل از انتخابات تا یک ماه بعد از آن همه چیز تحت الشعاع انتخابات است و به تبع آن انواع و اقسام خدمات و پذیرایی و تبلیغات و هیاهو و تهمت و آمار و اطلاعات و خودنمایی و بزرگنمایی و . . . یک طرف قضیه تبلیغای محفلی غیررسمی ای است که از مهر و آبان شروع شده و کم کم جدی تر و تخصصی تر و بیشتر می شود که البته خلاف قانون نیست و امکانی است برای برخی کاندیداها تا خود را به تدریج و رودررو با اقشار مختلف معرفی کنند و اگر با هجمه و تهمت و تخریب و سیاه نمایی و غلّو همراه نباشد نماد و نمودی از دموکراسی و مردم سالاری است. اما این فرایند گاه با تبلیغاتی پوپولیستی و وعده های غیرمسئولانه و فضایی مسموم عجین می شود که اصل قضیه را لوث می نماید. گاه همراهان کاندیداها چنان فضایی ایجاد می کنند که به نوعی یک ضد تبلیغ برای خود کاندیدا می شود. گاه این محفل هایی مردمی با پذیرایی ها و وعده های کودکانه حقیر می شود. آیا مردم ما هنوز نمی دانند که وظیفه نماینده جاده کشیدن و شهردار بودن و اعمال نفوذ در ادارات نیست؟ آیا همراهان کاندیداها برای خدمت و فعالیت دموکراتیک وارد شده اند یا به طمع انتفاع و سود؟ بسیاری از مطالب مطرح شده در این محافل کاملاً ارزشمند و ستوده و معقول است. ما به داشتن چنین افراد و افکار شایسته ای در میانه می بالیم و خرسندیم که حداقل برآیند این محافل افزایش سواد اجتماعی و بینش سیاسی و تحلیل منطقی مردم خواهد بود تا در انتخاب فرد اصلح برای مجلس، اسیر هیاهو و جوّسازی و فریب و دروغ و بزرگنمایی و فرافکنی نشوند. این محافل فرصت مغتنمی است برای تنویر افکار و تبیین راه تا اگر ادعای روشنفکری و آگاهی و درک مسائل را داریم، با اندیشه ای متقن و بینشی صحیح چنان انتخابی بکنیم که فردای انتخابات باز زبان به حسرت و افسوس نگشاییم.
اما وجه دیگر این محافل، مباحثی است که گاه ربطی به وظایف و حیطه کاری نماینده ندارد. افرادی که قبل از کاندیداها سخن می رانند گاه مطالبی را مطرح می کنند که شنوانده را انگشت به دهان می گذارد که آیا من اطلاعی از انتخابات و نمایندگی مجلس و وظیفه و قانون و درک فضا ندارم یا گوینده مکان اشتباهی را آمده است!! چنین محافلی محملی است ارزشمند و سنگین پس سخنانی می طلبد قانونی و مرتبط و انجام شدنی، نه مطالبی بر اساس احساسات و عوام زدگی و ناآگاهی و تبلیغاتی.
در هر حال محافل تبلیغاتی غیررسمی این روزها، فرصت مغتنم و مساعدی است برای تمرین دموکراسی که امیدواریم از درون آن اندیشه ها و راهکارها و روشنگری هایی شایسته برون بیاید و راه را بر عوام فریبی و هیاهو و فریب ببندد./