طرح توسعه ی گردشگری شهرستان میانه(بخش سوم:ضرورت توجه به اماکن مذهبی،احداث مصلی و حراست از میراث مرقد مطهر امامزاده اسماعیل )
بسمه تعالی
با سلام و درود
راه کار مدیریت هدفمند میراث ، ارزش ها و پتانسیل های مرقد مطهر امام زاده اسماعیل
توسعه ی گردشگری شهری ارتباط نزدیکی با مدیریت و برنامه ریزی شهری دارد.از جمله منابع بنیادی برای زمینه سازی این توسعه وجود اماکن تاریخی،مذهبی،موزه ها،پارک ها،مراکز خریدمدرن و سنتی و... می باشد.
یکی از جاذبه های مذهبی و فرهنگی شهر میانه مرقد مطهر و پاک امام زاده اسماعیل می باشد که در سال های اخیر با استقبال مسئولین و مردم از لحاظ امکانات ،فضا و تسهیلات در حال گسترش و پیشرفت است.با وجود این مهم شاهد هستیم که که ازدیاد استقبال از این مکان مقدس مشکلاتی را بوجود می آورد که به مرورزمان استفاده ی بیش از حد از این فضا برای اهداف معنوی و مذهبی باعث تخریب میراث امام زاده می باشد.هم چنین پتانسیل های این مکان بهتر است با مدیریت و برنامه ریزی صحیح در راستای تقویت بعد مذهبی گردشگری شهر میانه توسعه پیدا کند.در غیر این صورت شاهد برخی مشکلات جبران ناپذیر خواهیم بود.
برخی از مشکلات فضایی محوطه ی امام زاده اسماعیل:
1- عدم وجود پارکینگ مناسب و ایجاد ترافیک
2- فضای محدود و غیرقابل گسترش
3- محدودیت فضاوازدیاد جمعیت در مراسم های مختلف چون محرم،لیالی قدر،نماز جمعه و...
4-تخریب معماری ارزشمند محوطه در اثر هجوم بیش از اندازه ی بازدیدکنندگان
5- محدودیت در ایجاد نقشه ی کارشناسی محوطه شده برای قسمت های مختلف محوطه ی امام زاده چون مکان برای:آشپزخانه،چایخانه،جایگاه دریافت امانات و...
6- نبود فضای سبز
...
طرح احداث مصلای شهرستان میانه
بهتر است برای انجام اعمال و فرایض دینی اجتماعی چون نماز جمعه ، عزاداری ها، جشن هاوکنفرانس های مذهبی و... در فکر احداث یک مصلی در سطح یا حومه ی شهر باشیم که هم قابلیت توسعه داشته باشد و هم نقشه ی محوطه ی کاربری آن به روز و کارشناسی شده باشد.
با عنایت به طرح ساخت مصلی ، از میراث تاریخی و مذهبی مرقد مطهرامام زاده اسماعیل حفاظت می کنیم و با کنترل کاربری آن و مدیریت متمرکز و صحیح امور،این مکان مقدس را به عنوان پایگاه جذب گردشگر مذهبی در سطح کشور مطرح می کنیم.
از جمله مزایای حفاظت و مدیریت کاربری مرقد مطهر امام زاده اسماعیل:
1- مجال برای حفظ و مدیریت صحیح آثار فرهنگی و مذهبی آن
2- قابلیت ایجاد موزه ی مردم شناسی استاندارد
3- توسعه ی هرچه بیشتر محوطه ی کتابخانه و کمپ های استراحت گاهی در اطراف مرقد
4- مدیریت و تعیین دقیق اهدفی که از توسعه و پیشرفت این مکان دنبال می شود
5- ایجاد مراکز خرید و نمایشگاه های مذهبی،صنایع دستی
6-ایجاد بخش های مشخص برای استقبال از زائرین(برای مثال تعبیه ی متصدی و مدیریت دریافت امانات در درب ورودی،این مکان ارزش بیشتر از این ها دارد که زائران کفش بدست وارد مرقد شوندو بهتر است وجهه ی پاک آن حفظ شود)
6- امکان ایجاد فضای سبز زیبا و بهینه
...
با این طرح ارزش های والای مرقد امام زاده اسماعیل و قابلیت های محوریت مذهبی آن را هرچه بیشتر حفظ و مدیریت کرده و برای استفاده ی پایدارتر به بازدیدکنندگان و گردشگران ارائه می نماییم.
سلیمانی